Choď na obsah Choď na menu
 


         Obrázok

 

 

 

     

            Vzhľad

Havanský bišón je hravý, spoločenský, srdečný a napriek svojej veľkosti a krehkému jemnému vzhľadu silný.

 

Trup

Jeho výška v kohútiku má byť v rozmedzí 216- 292mm, hmotnosť 3- 6 kg. Trup svojou dĺžkou mierne presahuje jeho výšku v kohútiku.

Charakteristickým prvkom vzhľadu tejto rasy je horná línia chrbta, ktorá mierne stúpa od dolnej hranice šije po kostrč. V oblasti bedier sa línia tela mierne zaobľuje. Hopsavá chôdza havanského bišóna je prudká no nie behavá, a dáva jeho pohybu energický, hravý dojem.

 

Končatiny

Predné končatiny sú paralerné, rovné, vzdialenosť od zeme po lakte by mala byť rovnaká ako od lakťov po kohútik. Zadné končatiny majú byť primerane zaokrúhlené. Labky havanského psíka sú malé, mierne podlhovasté s prstami tesne pri sebe. Dlhou hodvábnou srsťou pokrytý chvost havanského psíka je v normálnom stave zdvihnutý v oblúku (tzv. "biskupskej palice") nad chrbátom.

 

Hlava 

Hlava je stredne veľká. Pomer hlavy k dĺžke trupu (od kohútika po koreň chvosta) je 3:7. Temeno hlavy môže byť ploché až mierne zaoblené s mierne stúpajúcim čelom. Papuľa sa pozvoľna zužuje k čiernemu ňucháču. Líca musia byť ploché, nevystupujúce. Pysky havanského psíka sú suché, priliehavé. Čeľuste musia mať nožnicový zhryz.

Tvár havanského psíka s veľkými, tmavými mandľovými očami má podobne ako u jeho bolonského príbuzného šibalský výraz. Viečka majú byť tmavohnedé až čierne. Relatívne vysoko nasadené stredne dlhé ochlpené uši so zaoblenou špičkou visia voľne vedľa líc a sú stredne dlhé.

 

Srsť

Havanské psíky tak ako aj iné rasy podobné pudlom majú osrstenie, ktoré pravidelne nepĺzne. Podsada je slabo vyvinutá, môže aj chýbať. Veľmi dlhá (12 až 18 cm) krycia srsť je mäkká, hladká, môže byť aj mierne zvlnená. Psy treba minimálne dvakrát do týždňa prečesávať.

 

Farba

Aj keď sú argumenty o tom, že pôvodné havanské psíky boli biele, v súčasnosti je táto rasa akceptovaná vo všetkých farebných variáciách a vzoroch. Biela farba je však najvzácnejšia.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.